İncelediğiniz saç ekim danışmanlığı sayfası size özel olarak hazırlanmış bilgilendirme amaçlıdır. Tüm merak edilenleri, içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Saç Ekimi Nedir?
Belirli bir yaşa gelen her erkeğin %70’inde saç problemi görülmektedir. Aynı sorunu birçok kişi bazen gençlik dönemlerinde bazen de daha geç yaşlarda yaşamaktadır. Bireylerde saçların dökülmesinin en büyük olumsuz etkisi de psikolojik yönden yaşanmaktadır. Günümüzde geldiği noktada ise saç dökülmelerinin durdurulmasından saç ekimine, saç teli güçlendirilerek yeni saçların korunmasına kadar artık yapılan birçok işlem daha olumlu sonuçlar vermektedir.
Saç dökülmeleri ve kellik problemleri hem erkek hem kadın her yaştan insanı etkileyebilmekte, kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyecek noktalara ulaşabilmektedir. Genetik faktörler, hormonal sorunlar, metabolik sıkıntılar, ilaç kullanımı ya da ilerleyen yaş gibi sebeplerle saç dökülmeleri görülebilmektedir.
Saç ekimi ya da saç nakli, hastadan güçlü ve yoğun saçlı bölgelerden kılların alınıp saç kaybının yaşandığı noktalara nakil edilmesi şeklinde yapılan bir uygulamadır. Ekilecek saçın alındığı bölgeler genellikle kafanın yan ve arka kısımlarında bulunan, baskın verici (donör dominant) olarak isimlendirilen bölgelerdir. Genetik yapı nedeniyle bu bölgelerde standart dökülmeler yok denecek kadar azdır.
Saç Ekim Yöntemleri
Günümüz teknolojisinde saç ekimi için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Ekilecek saçın nereden alınacağı, hangi bölgelere ekim yapılacağı ve işlemin uygulama çeşidine göre saç ekimi yöntemleri farklı kategorilere ayrılabilmektedir. FUE saç ekimi, FUT saç ekimi, sakaldan saç ekimi, vücut kılından saç ekimi, sentetik saç ekimi, tepeye saç ekimi gibi çok farklı işlem tiplerinden bahsetmek mümkündür. Bu noktada problemin iyi belirlenmesi ve en iyi sonucun alınabilmesi için hangi operasyonun yapılacağı önemlidir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekiminde günümüzde iki yöntem genel olarak kullanılmaktadır. Bunlar FUE saç ekimi ve FUT saç ekimi teknikleridir. Bu iki yöntemden FUT saç ekimi eski kalmış olmasına ve günümüzde fazla tercih edilmemesine rağmen, belirli durumlarda uygulanabilmektedir. FUE saç ekimi ise yaygın olarak tercih edilen ve oldukça başarılı sonuçların alındığı bir yaklaşımdır.
Fue Saç Ekimi
FUE yöntemiyle saç ekimi yapılırken nakil edilecek saç kökleri, saç derisi kesilmeden ve dikiş kullanmadan, 0,7 mm çapında özel punch uçlarına sahip titreşimsiz mikromotorlar ile foliküler üniteler (bizim greft adını verdiğimiz) şeklinde saçlı deriden çıkarılır. Saç köklerinin FUE yöntemiyle alınması sayesinde saçlı deride herhangi bir iz kalmaz.
FUE yöntemi ile saç ekimi başın arka bölgesinden alınan dökülmemeye kodlanmış saç kökleri tek tek istenilen bölgeye nakledilir. Başın arka tarafındaki ve yan tarafındaki saç kökleri taşındıkları alanda tekrar dökülmemekte ve belirli bir süre sonra tekrar uzamaya devam edebilmektedirler. İşlem sonrasında doğal bir görünüm elde etmek için ön hatta tekli olan saç kökleri kullanılmakta ve ön çizgide yine doğal görünümü taklit etmek için dümdüz bir hat değilde girintili ve çıkıntılı ve düzensiz bir hat tercih edilir. Böylece ilk bakışta peruk, protez saç yada saç ekimi yapıldığı belli olmaz. Doğal bir saç elde etmek sanıldığının aksine doğru tekniklerle mümkündür. Uygulama verici ve alıcı alana lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) uygulandıktan sonra gerçekleştirilmektedir. Lokal anestezi uygulamada önce sakinleştirici ve rahatlatıcı ilaçlarla hasta konforlu bir şekilde hazırlanmaktadır. Ekilecek olan saç greftlerinin sayısına göre ekim işleminin süresi uzamakta veya kısalmaktadır. Uzun sürebilecek işlemler sırasında hasta konforunu arttırmak için molalar verilmektedir. FUE tekniğinde tek seansta yaklaşık 1.500–5000 greft yani 3000–10.000 arası saç teli sağlıklı bir şekilde nakledilebilmektedir.
Fut Saç Ekimi
Açılımı “follicular unit transplantation” şeklinde olan FUT yöntemi, saç köklerinin teker teker değil de büyük gruplar halinde nakledilmesi şeklinde yapılır. Genellikte kafanın arka kısmı ve kulakların arkasında kalan bölgeden ekilecek saç kökleri alınır. Cerrahi bir yöntemle saç köklerini içeren bölge alınarak hedeflenen bölgeye transfer edilir. FUT yöntemiyle saç ekimi, günümüzde FUE yöntemiyle saç ekimine göre daha az tercih edilen bir yöntemdir.
Fue ve Fut Saç Ekimi Yöntemleri Arasındaki Fark Nedir?
Temel olarak bakıldığında en belirgin fark saçlı deriden saçın alınma şeklidir. FUT tekniğinde enseden şerit halinde alınan bütün kılların ekimi yapılırken FUE tekniğinde kaliteli ve dökülme olasılığı düşük kıllar seçilerek ekilir. FUT tekniğinde işlem esnasında kanama daha fazla görülebilmektedir. FUT yönteminde, şerit çıkartılırken saç foliküllerinin hasar görme olasılığı vardır. Günümüzde daha sık tercih edilen yöntem FUE tekniği olmasına rağmen, önemli olan saç ekimi merkezinde muayene yapıldıktan sonra duruma ve beklentiye göre hangi seçeneğin tercih edilmesi gerektiğinin iyi belirlenmesidir. Bu noktada saç ekimi uzmanının kararı önemlidir.
Saç Ekimi Uygulama Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç ekimi öncesi son 1 hafta kan sulandırıcı ilaçlar veya bitkisel destek ürünleri kullanılıyorsa bırakılmasında fayda vardır. Üç gün öncesinden alkol ürünlerinin kullanılmaması uygun olacaktır.
Saç Ekimi Uygulama Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç ekimi sonrası ilk günlerde kafanızı bir yere çarpmamaya, sürtmemeye dikkat edin. Özellikle arabaya binerken, inerken veya gece uyurken sürtmemesi gerekir. Gece yatarken baş yüksekte ve mümkünse sert bir yastıkta yatılır. Özellikle ilk 10 gün saç ekimi yapılan bölgeyi hiçbir yere çarpmamaya özen gösteriniz. Enfeksiyondan korunmak için antibiyotik hapı sabah ve akşam birer tane kullanınız. Gerekirse ağrı kesici ilacı günde 3-4 defaya kadar birer tane tok karnına alabilirsiniz.
İlk yıkama saç ekimi sonrasında 3,4 veya 5. gün yapılır. İlk bir kaç yıkama kliniğimizde deneyimli personel yardımıyla yapılır. Daha sonraki yıkamalar ekilen bölgenin durumuna göre kliniğimizde veya hasta tarafından gerçekleştirilir. Yıkamalar kabuklanmalar geçene kadar devam eder. İlk bir ay terleme yapacak ağır sporlardan, hamam, sauna vb yerlerden sakınmalı deniz, havuz, solaryum, kaplıca gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Dökülme Süresi
Ekim sonrası süreçte saç ekiminden sonra dökülme olur mu, saç ekimi sonrası şok dökülme ne kadar sürer, saç ekiminden sonra şok dökülme ne zaman başlar gibi sorular sıkça karşılaşılan sorulardır. Saç ekimi sonrası ilk ay ekilen saç telleri büyük oranda dökülür ve üçüncü aya kadar yeni saç telleri çıkmaz. Buna saç ekimi sonrası şok dökülme de denir. Üçüncü aydan sonra yeni uzayan saçları görmeye başlarız ama altıncı aya kadar çok düzenli bir oluşum görülmeyebilir. Kısacası saç ekimi, sonuçları almak biraz sabır gerektiren fakat memnuniyeti yüksek işlemlerden birisidir.İlk baştaki geçici dökülmenin sebebi saçların girdiği evrelerdir. Saç ekimi sonrası süreçte ekilmiş olan saçlar önce dinlenme ve dökülme evresine girmektedir.